Home anotace Velikáni ze severu Čech

Velikáni ze severu Čech

0
Velikáni ze severu Čech

Periodikum s pracovním názvem „Vékávéčko“ (Výběr kulturních výročí) vydává SVKUL od roku 1972, tedy něco málo přes padesát let. Během své historie několikrát změnilo podobu. Nejprve mělo charakter nástěnkového materiálu s rozsahem jedné až dvou stránek a bylo určené pro vnitřní potřebu knihoven. Postupně narůstal obsah a měnila se grafická podoba. A co v něm najdete? Medailony a výběrovou bibliografii osobností z různých oblastí působení. 

Zpočátku se psalo o našich i mezinárodních spisovatelích, malířích, hudebních skladatelích, literárních vědcích filozofech…, v průběhu času se zdálo smysluplnější představit ty, kteří se váží k našemu regionu. Do roku 2008 vycházelo periodikum v tištěné podobě, od roku 2009 se vydává elektronicky. Čísla z let 1995-2008 byla naskenována a vše je dostupné z webových stránek knihovny. Starší exempláře jsou k nahlédnutí ve všeobecné studovně ve vědecké části knihovny ve Velké Hradební.

Blíže se s novým číslem můžete seznámit na stránkách knihovny. Grafika/Václav Školoud

A o čem si můžete přečíst? V posledním čísle 2021/2 psaly pracovnice oddělení studoven o nelehkém životě emigranta a politického vězně, perzekuovaného komunistickým režimem, Jaroslava Brodského, pedagoga v Brné. Zajímavý je i životní příběh hudebního skladatele, textaře a autora filmové, televizní a divadelní hudby Jiřího Bulise, rodáka z Chomutova. Český lékař, antropolog, profesor a rektor Univerzity Karlovy Jindřich Matiegka zase prožil dětství a školní léta v Litoměřicích. Po studiích v Praze se do kraje vrátil a nějaký čas působil jako lékař v Lovosicích.

Na Lovosicku se ve volném čase věnoval sběratelství, antropologii a archeologii. Objevil a prozkoumal tam množství prehistorických hrobů. Jedinou ženou v tomto čtyřlístku je významná osobnost českého horolezectví 60. let Sylva Kysilková. Narodila se a celý život žila v Litoměřicích. Jejím největším sportovním výkonem je zdolání Eigeru kolmou severní stěnou. Spolu s Jiřím Šmídem, Josefem Rybičkou a Petrem Placheckým vytvořila novou dodnes nepřekonanou cestu tzv. Československou direttissimu.

Tolik jen malá ochutnávka. Ostatní zajímavé životní příběhy lidí, kteří třeba žili nebo se narodili ve Vašem městě, najdete zde

Jitka Haincová, oddělení studoven

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here