Home Nezařazené Zajímavosti ze světa knihoven Ústeckého kraje aneb Na cestě za nominovanými na ocenění Knihovník Ústeckého kraje 2023

Zajímavosti ze světa knihoven Ústeckého kraje aneb Na cestě za nominovanými na ocenění Knihovník Ústeckého kraje 2023

0
Zajímavosti ze světa knihoven Ústeckého kraje aneb Na cestě za nominovanými na ocenění Knihovník Ústeckého kraje 2023

Věděli jste, že v Ústeckém kraji je Ministerstvem kultury ČR evidováno 291 základních veřejných knihoven s 47 pobočkami? Tato čísla zahrnují všechny malé místní a obecní knihovny, městské knihovny i knihovnu krajskou. 

Z celkového počtu 291 knihoven jich je 266 provozováno v obcích do 5 000 obyvatel. Krajská knihovna ve spolupráci s Ústeckým krajem a SKIP Drsný Sever každoročně oceňuje práci nejlepších knihovníků a knihovnic právě z těchto malých knihoven. V letošním 9. ročníku ocenění „Knihovník Ústeckého kraje“ byly nominovány čtyři výjimečné dámy. Právě za nimi se 22. srpna 2023 rozjela do jejich knihoven podívat skupina hodnotitelů. Cílem komise, ve složení Jana Bednářová (Knihovna Ústeckého kraje), Radka Havlicová (Knihovna Ústeckého kraje), Karina Strnadová (Odbor kultury a památkové péče KÚ ÚK), Martina Vondráková (Knihovna K. H. Máchy v Litoměřicích) a Ludmila Králová (Městská knihovna Žatec), bylo posoudit a ohodnotit práci nominovaných knihovnic a navrhnout adeptky na ocenění. 

Komise Knihovníka Ústeckého kraje 2023

Kam se komise letos podívala?  

Nejprve navštívila Místní knihovnu Blšany a paní knihovnici Antonii Tothovou, jejíž práce zejména s malými čtenáři je velmi inspirativní. Spolupracuje úzce s místní MŠ, vede děti ke čtení a chystá pro ně spoustu zajímavých aktivit jako je informační vzdělávání, práce s knihou, ale i hraní her.  

Z Blšan se komise rozjela do nově přebudované Místní knihovny Lenešice za paní Zdeňkou Chovancovou. I v této knihovně to díky paní knihovnici a velké podpoře vedení obce žije – návštěvníci se mohou těšit na semináře, výlety, trénování paměti, degustace vína, snídaně v trávě a Férové snídaně, přednášky a besedy, společné pečení, zpívání i čtení.  

Třetí zastávkou byla Místní knihovna Křesín, tentokrát nejmenší knihovna v nejmenší obci (329 obyvatel). Paní knihovnice Eva Vokůrková je velmi skromná a veškerou svou práci v knihovně bere jako samozřejmost. Ovšem na proměnu knihovny, která pod jejím vedením doslova ožila, může být opravdu pyšná. Krásná malá knihovna (vymaloval ji osobně sám pan starosta) nabízí útulné a přátelské prostředí, různorodý fond (včetně cizojazyčné literatury), a díky paní knihovnici i řadu zajímavých aktivit pro děti, dospělé i seniory.  

Cesta se završila návštěvou Obecní knihovny Novosedlice. V této knihovně nechala kus svého srdce energická paní Petra Medňanská a jde to vidět. Paní knihovnice je duší knihovny, stojí za její krásnou proměnou, je velmi aktivní, má spoustu nápadů a umí je uvést do života. V knihovně se pořád něco děje, je plná malých i velkých čtenářů a návštěvníků, kteří se mohou těšit na různé besedy, rukodělné aktivity a herní a tvořivá odpoledne, literární pásma, přednášky o kyberšikaně, čtení, hraní vzdělávání… 

A jak to celé dopadlo? To zůstává prozatím tajemstvím, komise mlčí a nesmí ani naznačovat. Vše se dozvíte se v říjnu, během Týdne knihoven. Slavnostní vyhlášení ocenění „Knihovník Ústeckého kraje 2023“ proběhne 3. října v Knihovně Ústeckého kraje. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here