Home DVACET PLUS JEDNA 15 * MATTIOLIHO HERBÁŘ

15 * MATTIOLIHO HERBÁŘ

0
15 * MATTIOLIHO HERBÁŘ

Mattioliho herbář je jednou z nejvýznamnějších botanických knih 16. století. Jeho autor, italský lékař a botanik Pietro Andrea Mattioli, v letech 1554–1564 působil v Praze jako osobní lékař arciknížete a českého místodržícího Ferdinanda Tyrolského.

Původně byl herbář napsán jako komentář spisu De materia medica významného antického lékaře a učence Pedacia Dioskúrida z Anazarby. První verze herbáře vyšla italsky v roce 1544. Mattioli knihu posléze stále rozšiřoval a aktualizoval a v nových úpravách vydával pod názvem Komentáře alias Herbáře. Vedle italštiny vyšlo dílo i v dalších jazycích – latinsky, německy, česky, první české vydání vzniklo roku 1562 u tiskaře Jiřího Melantricha z Aventina. Pro území Čech byl dokonce herbář obohacen o některé rostliny z Podkrkonoší.

Herbář je doplněn nádhernými dřevoryty léčivých rostlin, česká a německá vydání obsahují i řadu vysoce kvalitních ilustrací. Štočky, z nichž byly dřevoryty pro první české vydání tištěny, byly Mattioliho majetkem. Po svém odchodu na tyrolský zámek Ambras v roce 1564 je odvezl s sebou.

Severočeská vědecká knihovna vlastní druhé české vydání Mattioliho herbáře. Vyšlo v roce 1596 u Daniela Adama z Veleslavína. Dle německého vydání z Frankfurtu (1586) je upravil a doplnil profesor pražské univerzity a lékař Adam Hubert z Riesenpachu.


text Jana Bednářová, plakát Václav Školoud


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here