Home cizí jazyky Modro-žluté čtení

Modro-žluté čtení

0
Modro-žluté čtení

Zprávám o válce na Ukrajině se člověk jen tak nevyhne a asi se všichni shodneme na tom, že to nikomu na náladě zrovna nepřidá. Zavírat oči před tím nejde, jenže po těch měsících bychom jistě radši četli něco pozitivnějšího … Do doby, než se příjemnějších zpráv z východu dočkáme, můžeme Ukrajinu a četbu spojit jinak – zkuste ochutnat něco z ukrajinské literatury a poznejte tuhle zemi trochu z jiného úhlu.

Pro začátek můžete zkusit třeba knihu Pomsta Oleksy Dovbuše: Ukrajinské mýty, pohádky a pověsti, v níž najdete na 50 příběhů z ukrajinského folkloru. Já osobně si při jejich přečtení všimla hned řady prvků, jež jsou podobné motivům v českých pohádkách – třeba ukrajinský hloupý Ivan není vůbec nepodobný našemu hloupému Honzovi. Najdete tu také zbojnické historky a bajkám podobné příběhy, pohádky s čarodějkami i cary a carevnami…

Mezi přední představitele ukrajinské literatury patří Valerjan Pidmohylnyj, který se bohužel stal jednou z mnoha obětí stalinistického režimu. Ve vykonstruovaném procesu byl odsouzen k 10 letům vězení na Soloveckých ostrovech, ale nakonec byl spolu s dalšími 1110 (především politickými) vězni popraven zastřelením. Zemřel ve věku 36 let, ovšem o 9 let dříve zvládl napsat svůj nejvýznačnější román Město. Tím městem je zde Kyjev 20. let 20. století, kam za studii odjel Stepan Radčenko, hlavní hrdina knihy.

A co když vám povím, že si můžete přečíst i Nikolaje Vasilijeviče Gogola? Možná ho (stejně jako jsem to měla já) máte zafixovaného jako ruského autora, ale on je to vlastně rusky píšící Ukrajinec – na území dnešní Ukrajiny se narodil a vyrůstal tam. Ukrajinsky se jeho jméno píše Mykola Hohol, i když zažitý je u nás spíše pod ruskou podobou jména uvedenou výše, a je autorem řady prozaických textů, v nichž neopomíjí ani svou rodnou krajinu. Začtěte se například do vyprávění o legendárním ukrajinském hrdinovi Tarasi Bulbovi nebo do Bláznových zápisků.

A ještě něco ze současnější literatury. Pokud vás lákají Karpaty, pak se tam můžete vydat s Tarasem Prochaskem a jeho románem Jinací. Mladším čtenářům zase můžeme doporučit fantasy sérii Čarodol, v níž vás tamtéž zavede spisovatelka Natalja Ščerba.

*

A na závěr si dovolím ještě krátkou poznámku: nezanevřete prosím kvůli současné situaci ani na ruskou literaturu. Takový Tolstoj nebo Dostojevský opravdu nemohou za to, co na Ukrajině rozpoutal prezident Putin. Navíc mnozí současní ruští autoři se od invaze distancují a to je silné gesto, před nímž je třeba smeknout.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here