Home hudba Číst hudbu: 5 tipů na hudební knížky

Číst hudbu: 5 tipů na hudební knížky

0
Číst hudbu: 5 tipů na hudební knížky

Je léto, dva měsíce dovolených, polehávání na plážích, na zápražích chalup, zahradách, cestování vlakem nebo letadlem. Prostě ideální čas sáhnout po něčem ke čtení. Tady máte pět tipů na pět knížek, které vás zavedou do šatny mezi kapely, do zkušebny, na večírek, k pracovnímu stolu nad rozepsanou písní, anebo vám prozradí něco ze života umělců.

Pavel Klusák: Uvnitř banánu

“Nejdřív jsem jen vršil příběhy outsiderů, art brut muzikantů, mystifikátorů,… teprve časem se ukázalo, že vzniká kniha o hodnotách.” říká ke své knížce její autor a hudební publicista Pavel Klusák. Ten napsal podivuhodnou téměř encyklopedickou příručku, která krátkými příběhy čtenáře seznámí s řadou muzikantů, o jejichž existenci pravděpodobně neměl doteď ponětí, neboť se většinou vyskytují na samém okraji hudebních stylů, podání a projevů. Jaký písničkář trpěl schizofrenií, kdo v osmdesátých letech vydával desky plné ruchů, jak zní slovenská satanistická kapela pro děti, a mnoho dalších netradičností se podle Klusáka schovává uvnitř banánu. 

Kim Gordon: Holka v kapele

Několik hudebníků tuhle knížku označilo jako jednu z nejlepších knih pro hudebníky. Kim Gordon, baskytaristka z kultovních Sonic Youth, otevírá vyprávění vzpomínkou na jejich poslední koncert, na to jak na pódiu stojí vedle svého čerstvě bývalého manžela. Knížka čtenáře provede celou historií kapely, dětstvím v Kalifornii, až po začátky na newyorské umělecké scéně osmdesátých a devadesátých let. Ale především je Holka v kapele krásným náhledem za oponu všeho uměleckého dění. 

Patti Smith: Just Kids

Jedna z nejhezčích knížek, která není pouze o hudbě, ale o umění celkově. Patti Smith v této autobiografii věnované jejímu příteli, fotografovi Robertovi Mapplethorpe, vzpomíná na svůj příchod do New Yorku, na jejich společný vztah, na své úplné umělecké začátky, na potkávání Cohena v Hotelu Chelsea, na psaní prvních básní a především na první veřejná vystoupení, které Patti Smith postupně vynesly až k nálepce “kmotra punku”. Těžké časy na pokraji chudoby, nejistoty na pozadí uměleckého objevování podány takovým způsobem, až to celé vyznívá jako pohádka.

Pavel Klusák: Gott – Československý příběh

Pavel Klusák podruhé, tentokrát s knihou oceněnou Magnesií litera za loňšký rok. Trochu mě překvapilo, že tento netradiční pohled na život Karla Gotta nevyzněl kontroverzněji, ale ono je to nakonec především tím, že se Klusák usilovně držel snahy vyhnout se jakýmkoliv bulvárnějšími tématům a celou knihu založil především na práci s dobovými prameny a fakty. Nic nesoudí, nic nevyhodnocuje, svým způsobem je protipólem oficiálním, Gottem posvěceným biografiím. A díky tomu mohl pohlédnout na Gottovu kariéru a především na některé jím prezentované úspěchy v jinačím a pro čtenáře o to zajímavějším kontextu.

Jerry Hopkins: Nikdo to tu nepřežije

Jim Morrison je považován za jednoho z nejznámějších, nejcharismatičtějších a nejpřesvědčivějších frontmanů v historii rockové hudby. Jerry Hopkins dekádu po smrti tohoto zpěváka a básníka přišel se čtivou, extravagantní biografií pojednávající nejen o Morrisonově životě a jeho střídavých náladách, ale především o formování The Doors, jejich rychlému nárůstu popularity, až po Morrisonovou nečekanou smrt ve 27 letech. Základní četba pro všechny fanoušky přelomu 60. a 70. let a především tehdejší hudby. Kniha se také stala předlohou filmu The Doors režiséra Olivera Stonea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here