Home literatura Knihovník Kryptonit: Jak si vybrat knihu

Knihovník Kryptonit: Jak si vybrat knihu

0
Knihovník Kryptonit: Jak si vybrat knihu

Čtení knih je způsob použití papíru, který se mi příliš nepozdává. Knihy totiž nejdou zmačkat do klubíčka ani uvázat na provázek jako pírko. Popravdě obvykle největší legrace, kterou mohu s knihami zažít, je pomáhat mamince otočit stránku (vždy se zlobí a říká, že jí ničím knížku), sedět na ní, zatímco si čte (to ji taky rozčiluje, ale já ji přece jenom svým zadkem držím stránky otevřené), nebo srážet knížky z nočního stolku, pokud miska s papáním není plná. Když maminka čte knížku, nehýbe se, takže na ní můžu klidně ležet, a je v tu chvíli nejlepší kamarádka. Vloni jsme spolu takhle přečetli přes sto knih. Díky tomu jsem mohl dát dohromady seznam tipů, jak si vybrat dobrou knihu:

1. Knížky se spoustou obrázků jsou skvělé, protože stránky jsou pěkné a lesklé a při otáčení kloužou pod tlapkami. Mějte však na paměti, že vy jako člověk budete opravdu otrávení z toho, že se vaše kočka bude snažit pomáhat obracet stránky, a čtení tak rychle skončí. Zkuste tlustší, delší knihu. A pamatujte, že každá otočená stránka je skvělá příležitost pohladit kočičí tvář.

2. Nevybírejte knihu jen podle obálky. Obálka může klamat. Například kniha „Průvodce pěvci“ s krásným vrabcem na obalu žádné skutečné pěvce neobsahovala. Velké zklamání!

3. Maminka říká, že nejlepší knihy jsou ty, které vám umožní zažít všechny emoce, zatímco se učíte věci o sobě i o světě. Ale myslete na to, že když takovou vynikající knihu čtete, může vás to rozbrečet, rozesmát, donutí vás křičet, anebo dokonce hodit knihou přes celou místnost. Ale pozor! Všechny činnosti, které ruší vašeho kočičího společníka při čtení, jsou velmi, velmi netaktní!

4. Knihy o kočkách jsou skvělé. Každá z nich! Na trhu je obrovské množství knih o kočkách, které si můžete užít – beletrie i odborná literatura. Doporučuji knížku „Lev v obýváku“, která vypráví o tom, jak se lidé a kočky po staletí sbližovali.

5. Pokud máte možnost číst knížku se záložkovou stužkou, rozhodně si vyberte ji. Je jedno jaký žánr. Vaše kočka vám poděkuje.

Tak to by bylo – pět tipů, jak vybrat knihu, od jediného kočičího knihovníka v České republice.  Nezapomeňte myslet na svého kočičího kamaráda, když si vybíráte čtení. Jakmile se proměníte v dokonalou na 36,5°C vyhřívanou deku, rádi váš čtecí zážitek vylepšíme veselým vrněním.

Kryptonit je zvířecí vedoucí knihovník Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem. Jeho osobní šoférka, šéfkuchařka a masérka je Ani Petrak, koordinátorka Americké knihovny. Každý pátek (chlu-pátek) Kryptonit dochází do knihovny, aby dohlížel na práci zaměstnanců, kontroloval kvalitu mazlících dovedností čtenářů a ujistil se, že všechna nejpohodlnější křesla jsou snadno přístupná. Když nepracuje v knihovně, rád si hraje s kousky papíru, dělá triky výměnou za dobrůtky a týrá lidské rodiče.

Každé pondělí a pátek (15-18 hod) během června probíhají ve Vědecké části ve Velké hradební Konverzace s kocourem, kroužek konverzace v anglickém jazyce s Ani a Kryptonitem.

Kryptonitova literární dobrodružství můžete sledovat na Instagramu na @alul.american.knihovna nebo @petrakpettingzoo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here