Home literatura Jiří Šalamoun: Tak i naopak čili Proč vznikají skvrny na Slunci

Jiří Šalamoun: Tak i naopak čili Proč vznikají skvrny na Slunci

0
Jiří Šalamoun: Tak i naopak čili Proč vznikají skvrny na Slunci

Znáte Maxipsa Fíka? A znáte Áju? Nejspíš ano a už si je vybavujete tak, jak je nakreslil výtvarník Jiří Šalamoun. A my v knihovně máme pro vás novou knihu plnou jeho kreseb. Jde o scénář k nerealizovanému animovanému filmu Tak i naopak čili Proč vznikají skvrny na Slunci z let 1978-1982. Navnadím vás úryvkem z obsahu tohoto díla.

„Na manželské lože s plným obsazením otevřeným oknem dopadající měsíční svit probudí nejprve snové já manžela a vytáhne ho oknem do noci, zatímco jeho tělesná schránka zůstává a klidně pochrupuje dál; stejným způsobem a s vědomím, že není  vše, jak by mělo být, probuzené žárlivé vnitřní já spící manželky ho těžkopádně následuje. Máváním paží pomalu roluje po chodníku mezi domy na start a neobratně vzlétne do noci za zmizelým manželovým nočním egem.“

To, co prožívá manžel, či i jeho manželka? podle Jiřího Šalamouna, je dáno podvědomím typického manžela snažícího se  alespoň o chvilkový únik z dozoru a obzoru své manželky a typickým podvědomím manželky mu ani tu chvilku svobody neumožnit, protože kdo ví, co by, kdyby.

Kniha je pro vás připravena ve studovně ve vědecké části knihovny v koutku studovny výtvarného umění. Až budete mít cestu do knihovny, zastavte se na chvilku ve studovně. Nejdéle do půlhodinky ji budete mít prohlídnutou a potěší vás na duši a minimálně vám vykouzlí úsměv na rtech.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here